Sistem Nur Alert Bantu Cari Kanak-kanak Hilang

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Sistem Nur Alert
Satu maklumat berguna untuk dikongsi mengenai Sistem Nur Alert yang berupaya menyebarkan informasi kanak-kanak yang hilang dengan cepat. Sistem ini menggunakan platform MMS dengan kerjasama perkhidmatan selular termasuk facebook sendiri yang membantu menyebarkan maklumat kanak-kanak yang hilang dengan segera. 

Facebook pula akan memaparkan di news feed profile dengan lebih kerap untuk segera membantu orang ramai yang prihatin untuk mencari dan mengesan kanak-kanak yang hilang.

Menurut kenyataan rasmi SKMM, Atas dasar keprihatinan terhadap kanak-kanak yang dilaporkan hilang, pemberi perkhidmatan selular akan mengedarkan satu perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) kepada setiap pengguna bagi mendapatkan persetujuan pengguna terhadap penerimaan hebahan kanak-kanak yang hilang. Hebahan akan dibuat melalui perkhidmatan pesanan multimedia (MMS) yang mengandungi imej dan identiti kanak-kanak terbabit. Pewujudan sistem amaran awal kehilangan kanak-kanak yang dikenali sebagai NUR (National Urgent Response) Alert merupakan inisiatif kerajaan yang dipengerusikan oleh Polis DiRaja Malaysia bertujuan untuk memastikan setiap kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan ke bawah mendapat perlindungan daripada eksploitasi, keganasan dan pengabaian.

Hebahan NUR Alert tersebut akan disebar dengan kadar yang segera sekaligus membantu pihak penguatkuasa menjalankan risikan dan tangkapan dengan pantas. Namun begitu, pengguna hendaklah terlebih dahulu memilih untuk menerima hebahan NUR Alert melalui SMS yang bakal diedarkan oleh pihak pemberi perkhidmatan selular masing-masing.

Tiada caj akan dikenakan oleh pemberi perkhidmatan untuk pendaftaran dan penerimaan hebahan MMS-NUR Alert.

Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan lanjut bolehlah berhubung terus menerusi maklumat dibawah :
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia
Off Persiaran Multimedia
63000 Cyberjaya, Selangor
Tel: +603 86 88 80 00/+603 22 72 66 66
Faks: +603 86 88 10 06
Talian Bebas Tol: 1 800 888 030

ZackC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *