Cara Translate Bahasa Asing dengan Mengambil Gambar

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Bahasa memang banyak didunia ini, jika melancong kita perlu tahu cara translate bahasa asing. Jika berhadapan dengan tulisan yang boleh kita taip melalui abjad memang mudah dengan menaipnya di keypad masing-masing. Bagaimana pula jika tulisan tersebut mempunyai simbol tersendiri seperti bahasa cina atau jepun? Adakah kita perlu mencari keypad yang mempunyai semua huruf-huruf tersebut? Jangan bimbang, sebenarnya kita tetap boleh translate kesemua bahasa tersebut tanpa menaipnya. Apa yang perlu anda buat hanya mengambil gambar tulisan yang anda hendak translate tersebut.


Bagaimana cara Translate Bahasa Asing dengan Mengambil Gambar

Sebenarnya anda boleh gunakan aplikasi Google translate dan mula muat turun ke smartphone anda, selepas anda muat turun bolehlah anda mengguakanya.


  1.  Untuk menggunakan secara offline, gunakan aplikasi google translate, lihat disebelah atas kiri ada 3 garis ( Ikon 3 garis ) dan pilihlah offline translation. Sebelum tu anda perlu download bahasa yang ingin anda translate dan juga bahasa anda sendiri.
  2.  Untuk menterjemah bahasa yang anda inginkan di aplikasi google translate anda pilih bahasa yang ingin diterjemah pada sebelah kiri atas dan juga memilih bahasa anda di bahagian sebelah kanan atas.
  3. Selepas itu anda klik icon kamera dan ambil gambar tulisan yang anda mahu terjemahkan. Selepas itu ia akan automatik menterjemah di screen anda.

Fungsi ini sebenarnya berfungsi dengan baik untuk perkataan yang biasa digunakan, ada juga yang tidak dapat diterjemah terutama tulisan yang tidak jelas atau jarang digunakan.

ZackC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *