5 Cara Buat Screenshot windows Terbaik

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Semasa menggunakan komputer, mungkin keperluan untuk screenshot akan ada. Ada banyak cara buat screenshot windows yang boleh dilakukan. Ada peranti yang memang sedia ada fungsi ini dan ada juga memerlukan kita install software sebelum dapat menggunakannya. Kebanyakan pengguna akan memilih untuk menginstall software mungkin kerana software akan menyediakan lebih fungsi dan pilihan dalam kerja-kerja screenshot seperti boleh direct melukis, mengedit, share di media sosial dan sebagainya. Untuk kali ini, kami sediakan dibawah 5 software yang terbaik dalam kerja-kerja screenshot di windows anda.

1. LightShot

Software ini paling digemari kami kerana ia mudah, ringan untuk digunakan di banyak platform. Untuk menggunakannya kita hanya perlu terlebih dahulu install softwarenya secara percuma. Untuk penggunaannya sangat mudah dengan hanya tekan butang printscreen pada keyboard anda dan drag saiz yang ingin anda screenshot. Selepas anda select tempat pilihan anda, anda boleh melukis atau mengedit kandungan yang anda pilih tersebut. Selain itu, anda boleh untuk menghantar atau berkongsi pada rakan melalui internet ataupun menyimpan dalam komputer atau peranti lain seperti pendrive.

2. Gadwin Printscreen

Gadwin Printscreen ini juga merupakan salah satu pilihan menarik untuk membuat screenshot pada platform anda. Software ini sangat baik dan mempunyai pelbagai fungsi menarik yang boleh diterokai. Fungsi capture history bagi kami adalah yg terbaik kerana kita mampu melihat kembali gambar screenshot kita sebelum ini.

Software ini juga menarik untuk dicuba, software ini juga mirip lightshot. Fungsinya juga anyak dan mempunyai kelebihan tersendiri. Selain membuat screenshot, software ini juga dapat berfungsi dengan menampakkan pergerakan maouse atau screencast. Selain itu juga anda dapat menyimpan dan mengedit dokumen dengan mudah.

Software ini juga antara yang terbaik untuk digunakan. Software ini boleh membuat fungsi screenschot dengan mudah dengan menekan butang F6 pada keyboard anda. Setelah menekan F6 anda perlu memilih bahagian mana yang ingin di screenshot.

Sebenarnya Jing tidaklah terlalu beza dengan libgtshot. Fungsi seakan sama lightshot memberi kelebihan kepada jing untuk mendapat tempat dihati pengguna. Jing juga memberikan kemudahan kepada pemggunanya menambah perkataan, anak panah, hightlight pada screenshot yang kita lakukan.

Kesimpulan

Sebagai kesimpulan, setiap software mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sebenarnya ia bergantung pada keselesaan pengguna untuk menggunakannya. Bagi kami lebih gemar menggunakan LightShot kerana ia mudah dan ringan. Selain itu software ini memudahkan urusan kami tidak perlu save screenshot dengan hanya copy sahaja dan paste ke lokasi yang kami mahukan. Setiap orang mempunyai pandangan tersendiri dalam menggunakan sesuatu teknologi. Tidak kira apa sahaja teknologi yang ingin digunakan asalkan ia berseusaian dengan cara penggunaan dan apa kehendak pengguna.

ZackC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *